Onze geschiedenis

De oudste gebouwen in de Eskimofabriek, zoals de Grote Fabriek, de Kleine Fabriek en de Promenade, stammen uit de late negentiende eeuw. Ze waren ooit onderdeel van de 'Usines Cotonnières Indienneries Belges', gelegen naast de historische torens van de Vynckier-fabrieken. Dit was het hart van de fabriek, waar de boekhouding, het management en de directie zetelden. De fabriek, die zich uitstrekte over 45 hectare, had een complete productielijn, van ruw katoen tot afgewerkte stoffen. Door de aanwezigheid van katoenopslag kreeg deze plek de bijnaam 'GESFABRIEK', de katoenplanten werden geassocieerd met ruw gras door de arbeiders van de fabriek.

Bonneterie De Groote - Eskimo

In 1906 begon de familie De Groote in Gent. Rond 1936 lanceerden ze Eskimo-ondergoed. De huidige Eskimofabriek aan de Wiedauwkaai stamt uit 1946. De entree, nu de Patio, heeft een prachtige betonnen koepel. Voorheen was dit de plek voor verpakking en stalenontwikkeling bij de textielproductie. Na het stopzetten van 'Usines Cotonnières' werd de fabriek verdeeld, maar het huidige Eskimogebouw werd gekocht, gerenoveerd en aangepast voor Eskimo-ondergoed in 1970, wat het behoud van dit stukje Gentse erfgoed betekende.

De legendarische Eskimo-fuiven

In 1996 verhuisde 'Eskimo ondergoed' naar Melle, waardoor de gebouwen leeg kwamen te staan. De Eskimo-fuivenorganisatoren zagen de kans om het historische pand enkele keren per jaar om te toveren tot een succesvolle evenementenhal. In de vroege jaren 2000 groeide 'Eskimo' uit tot een groot festival, bekend tot ver buiten de landsgrenzen. Het podium verwelkomde niet alleen lokale beroemdheden maar ook internationale sterren.

Eskimofabriek vandaag

Dankzij de succesvolle Eskimo-fuiven bleef het gebouw behouden en kreeg het een nieuwe bestemming. In 2005 begon de restauratie van de Eskimofabriek om te voldoen aan brandveiligheid- en milieunormen. De nauwe samenwerking tussen Eskimofabriek en de Stad Gent transformeerde het tot een unieke locatie voor speciale evenementen.
In 2017 werd beslist om de resterende oppervlakte van de Eskimofabriek om te toveren tot een Business Village. Inmiddels bestaat onze community uit een 30-tal bedrijven, wat betekent dat elke vierkante meter hier goed benut wordt.

Onze geschiedenis
Onze geschiedenis
Promenade

Jouw evenement in de Eskimofabriek?

Maak een afspraak!